Disruption
1. december 2017|schedule3 min.

Disruption og selvkørende biler

De selvkørende biler er her, og om få år vil det virke helt naturligt for os at sidde i en bil uden fører. Vi bliver uafhængige af ejerskab, og vi vil ikke have en bil længere væk end en et enkelt tap med fingeren på vores smartphone. De selvkørende biler kan automatisk modtage betaling via kryptovaluta, de er aldrig syge, kan arbejde i døgndrift, er trafiksikre og løse store problemer med trafikpropper – simpelthen fordi de kan køre tættere og mere effektivt.

 

Derudover kommer de til at køre på ren el, og dermed være en mindre belastning for miljøet. Både det nære og det globale. What’s not to like? Men de kommer helt sikkert også til at disrupte brancher, som både er direkte og indirekte forbundet med transport:

  • Forsikring – hvem er ansvarlig når skaden er ude?
  • Taxabranchen – hvem kan tjene på og drive taxakørsel?
  • Logistik og transport – hvem har behov for chauffører, når bilerne kan køre selv?
  • Bilforhandlere – hvem bliver kunderne, når folk måske ikke ejer deres egne biler? Eller bilerne måske ejer sig selv, da den kunstige intelligens overflødiggør menneskeligt ejerskab?

 

Alt det virker meget logisk – det er jo direkte relateret til biler og transport.

 

Men en af de store pointer på Singularity U i Operaen i oktober var, at man som virksomhed kan blive disrupted fra mange forskellige fronter, og ikke kun nødvendigvis fra innovation indenfor ens egen branche.

 

Øjenåbner-eksemplet fra CEO på Singularity U, Rob Nail, var at et brand som fx. Red Bull kunne blive disrupted af netop selvkørende biler. En stor del af deres salg kommer fra salg på tankstationer, men hvem kommer på tankstationer, når bilerne er selvkørende… og kører på el?

 

Singularity U Summit Vi har været til Singularity U Summit i Operaen 25. og 26. oktober 2017, og reflekterer i en række artikler over fremtidens muligheder i et brandperspektiv.

 

Christian Orry Andersen
Group Digital Director
Christian Orry Andersen @ TwitterChristian Orry Andersen @ LinkedIn